2015.04.12 – Andezit 30


A Túra útvonala

SAMSUNG CAMERA PICTURESA Túra adatai: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=6026
Képes beszámoló megtekinthető itt.

A Cserhátnak több arca is van, mindegyiket lehet szeretni és nem szeretni. Tavaly találkoztam először az Andezit túrával, akkor megtetszett és épp ezért szerettem volna elmenni újra. Kedvesemet jól rábeszéltem erre a túrára, és remélem nem bánta meg. A meleg nap folytatódott. A túra során folyamatos volt a napsütés. Bár sokszor kitett helyen túráztunk ahol még a szél hűvös volt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Galgaguta – Templom

Galgaguta templomának oldalából indult a túra és a faluház is nyitva volt, kis megtekintés után el is hagytuk a környéket, kisebb emelkedővel már is felülről nézhettük azt, honnan jöttünk. Vanyarcig nyílt terepen sétáltunk, messze el lehetett látni. A Cserhát ezen része elég ritkás dimbes-dombos, és a nagy hőség még pont nem volt kellemetlen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Vanyarc – kiállítás

Vanyarcon a megkövesedett fák kiállításánál volt most a pont. Tavaly nyílt meg ez a kicsiny kiállítás, ami nagyon érdekes, és szép kőzeteket mutat be a környékről. A kiállítótér valójában egy autógarázs volt valaha.

Az út egyes részei a Palóc út része is. A zöld sáv helyett most a Mária úton mentünk, ami ismét csak kitett szántóföldek közötti sétálást jelentett.  A Nagy-hegy oldalába érve Az egyedi Andezit-ömlést meg lehet csodálni a kis kőtárral. A hegy hivatalosan út már nem visz fel, sokan felmennek, köztük én is, hogy a Pazar kilátásban gyönyörködjek.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Andezitömlés a Nagy-hegy oldalában

Szandavár már innen látható. hosszú az út azonban még odáig. Amikor pedig Szandavár emelkedőjét elkezdjük azt észrevesszük. Kedvesem talán itt küzdött eddig a legjobban a szinttel. Nem a meredeksége, nem a hossza végett, hanem a tériszony nagy ellenség. A sziklás szűk részen feljönni, igazán nagy kihívás. Fent már mnden szép volt és csodálatos.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Szandavár

Leereszkedünk és megyünk tovább, végre ritkás erdőben, Becske Sztúpáját, mint érdekességet tekintjük még meg utoljára a túra hivatalos pontjaként. Máris a célban vagyunk. Annyira meleg van, hogy egy fagyi lecsúszik.

Jövőre is remélem, eljutok, mert szeretem ezt a környéket, és bár lehet harmadikra már kívülről fogom tudni az útvonalat és a látnivalókat. Ezeket nem lehet nagyon megunni.

A jelvény, amit kapunk parányi ugyan, viszont csodaszép.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s