2015.03.28 – Lepke 40


lepke40
A túra rögzített útvonala

???????????????????????A Túra leírása: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=6224
Képes beszámoló megtekinthető itt.

Sok személyes ismerősöm kérdezi miért is jó túrázni? Én személy szerint szeretem a természetet, és néha jó, ha a határainkat feszegetjük egy-egy kihívással. Erre a teljesítménytúra tökéletesen megfelelő. Nem kell fáradni az útvonal kitalálásával, sokszor még energiapótlást sem kell magaddal vinni, elég csak a lelkesedésed – és egy minimális nevezési díj.

A másik ok, amiért jó még túrázni, megismered kicsiny hazádat. Amit ha úgy tetszik nem is annyira egyszerű. Változatosabbnál változatosabb útvonalak tarkítják az erdőt függően attól hol és melyik időszakban túrázol. Akár ugyanaz az útvonal is lehet érdekes, mert rég voltál, mert látványa különlegessége megragadt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Az út elején…

Én idén olyan helyekre szeretnék eljutni, ahol még nem voltam. Ilyen volt a Keszthelyi-hegység is.

Jó bevallom, még egy ok volt annak, hogy ez a túra nyert a rengeteg szimpatikus választás közül, az, hogy kedvesem is eljött ide, és a 40-es távot közösen tehettük meg.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Berzsenyi-kilátó

Szakavatott „öregmotoros” túrázókkal mentem le Vonyarcvashegy vasútállomására. Kedvesem már a rajtban várt, míg Joe 21-szer teljesíti a távot szakavatott, ismerősökhöz csapódik, később még le is hagy majd minket. Agárdi úr pedig elment még egy jó pár geoládát megkeresni. Remélem fogott jó pár ládát.

Mi elindultunk kényelmesen a távon, nagyon nagy szél volt a túra alatt, így nem volt túlságosan melegünk. Rögtön elindultunk előbb lankásan, majd egyre meredekebben egy hegyre. A Balaton környéki túrákban eddig nem csalódtam látványilag. Most sem volt ez másképpen. Szinte az összes kilátóról panorámafotót készítettem, amit most nem vágtam össze (lustaság győzött, na meg a Google rászoktatott, hogy majd ő megcsinálja úgyis autoawsome-ba, de bezzeg, most nem csinálja meg…)

A tavasz eljött, csak én nem éreztem. A hideg szél azért a meleg-érzetet eléggé csökkentette. A tavaszi héricsek bezzeg vígan nyiladoztak. A Keszthelyi-hegység útjelzéstábla karbantartóit nagy dicséret illeti. Szépek a táblák, mindegyiken egy-egy a környéken élő élővilágból láthattunk egy festett példányt alatta magyar és tudományos neve.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Tavaszi hérics
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Útmutató táblák

A Szép-kilátót sajnos nem tudtuk megnézni, a forgalmas 71-es út választott el minket tőle, de Bisekő-tető (Batsányi-kilátó) kárpótolt érte. Innen volt a túra legnehezebb szakasza. Hosszú emelkedő a Márványkőfejtő-hegy teteje lassan akart eljönni. Itt éppen nem fújt a cél, így én élveztem a napfényt és igyekeztem lelkesíteni kedvesemet, akinek az emelkedők egyenlőre kihívások, bár félek, hogy hamarosan ott fog futni előttem.

Amilyen jó volt ez a szakasz – legalábbis számomra – olyan unalmas volt a nyílt terepen a parcellázott erdők és vadász lesek szabdalta P+-en haladni. Minden túrának van egy gyenge pontja, ennek éppen ez volt. Nem volt igen látnivaló, azért mi jól elvoltunk, útbaigazítást adtam rövid távosoknak, bolondoztunk kedvesemmel.

A Szent Miklós-forrás hűs volt és finom, mindig szeretem a forrásokat megkóstolni egy túrán (már ha iható). Rövidke emelkedő után medvehagyma termő részre tévedtünk. Tavaly a Gerecse 50 túrán láttam ilyet és éreztem ennyire ezt a hagymaillatot.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Kilátás (Bisekő-tetőről)

Elmegyünk egy temető mellett, amire érdekes nevek és rangok voltak írva. Kutyatemető, ráadásul katonakutyák. Nagyon szép gesztus ez a gazdáktól, igazán megérdemlik, hogy emlékezzenek rájuk.

Leereszkedve már majdnem ott vagyunk Vonyarcvashegyen, de itt még a Szent Mihály-dombra is menj fel. Annak a tudatában hagyjuk el Vonyarcvashegy házait, hogy itt van a cél karnyújtásnyira (Köszönjük, remek beetetés). Elindulunk ismét felfelé.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Szent Mihály-domb temploma

Egy utolsó kilátó maradt a túrára Kitabiel Pál neve számomra ismeretlen volt, pedig nem semmi munkálat lehetett összegyűjteni és leírni Magyarország növényeit, kőzeteit és ásványvizeit.

Leereszkedünk és nem is olyan sokára már a célban vagyunk. Öt perc pihenő után kedvesem már menne egy másik kört. A természetjárás már csak ilyen, aki szereti a természetet nem tudja megunni.

pano_blended_fused
Panoráma

A túra szolgáltatása teljesen rendben volt, számomra legalábbis bőségesen elég. Az itinerrel volt problémám, nem volt az igazi, hiányoztak belőle információk, de szerencsére már azért könnyen tudok tájékozódni, igaz eltévedni is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: