2015.03.22 – Bia 25


bia

Az útvonal

DSC_0066A túra adatai: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=6081

Ezt a túrát tavaly egy 100 km-es túra után alvás nélkül tettük meg, úgy, hogy az elején még segítettünk is, hogy kissé gördülékenyebben menjen a regisztráció és az indulás. Biatorbágy Iharos erdeje mindig is lenyűgöző. A túrát bárki teljesítheti hétköznap is, hiszen csak a piros sávot kell kövesse. Ez egy kb. 25 km hosszúságú körtúra és érinti ennek az erődnek legszebb látványosságát.

Ilyen rövid távon is lehetnek kemény emelkedők. Ilyenből van három. Majdnem felmegyünk négykézláb. A sík terep után igazán jól esett. Ez alkalommal fiatalokat is kísértem, de jól bírták a gyűrődést.

A Kő-orr hegyig három nagyobb emelkedő van, amit én rettentően szeretek. Az utolsó igazán megizzasztja az embereket, igaz rövid, de majdhogynem négykézláb lehet emelkedni rajta. A kilátás persze mindenért kárpótolja az embert. egy rövidke szusszanás után már nem is érzi a fáradságot, mert kellemesen felébredt az előbbi szakaszon.

DSC_0012

Kő-orr alulról.

Sóskútig az út nyíltabb terepen halad. Már nincsenek nagy emelkedők. Talán Sóskút Kálvária-hegy az. Még mielőtt beérnénk a városba kapjuk a szolgáltatásunkat. Fél liter víz és egy csomag sós vagy édes rágcsálni való.

A fiatal csapat fele itt fejezi be a túrát teljesítve ezzel egy alternatív felező útvonalat. A többiek feljönnek a Kálvária-hegyre, majd viszonylag sok idő, míg Sóskutat elhagyjuk.

Nyakas-kő sziklái is eljönnek, amire nem megyünk most fel, én készítek róla képet, épp egy szerelmes pár csókolózik, akár még borítókép is lehetne az elkapott pillanat. Ezen a helyen utoljára pihenünk meg, Szily-kápolna előtt a gyorsabb fiatalokkal eltávolodunk a fáradtabbaktól, de nem kell sokáig várni, hogy ők is a célba érkezve büszkén átvehessék a díjazásukat.

DSC_0052

Nyakas-kő

 

 

Igazán családbarát túra, látványban megunhatatlan. A fényjelvény miatt is érdemes elmenni a rendezvényre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s