2015.03.08 – Balatoni Kék tavasz (25)


Túra adatai: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=6131

balatonikektav
A túra útvonala a képre kattintva elérhető

???????????????????????

Nevem napja – és nőnap – alkalmából maradtam a Balaton közelében. Ezen a napon a Balatoni Kék tavasz túrát tettem meg, amely a Balatoni kék útvonalán haladt Balatonalmádi és Balatonfüred között. Erre a napra is csodálatos volt az idő. A rajtban kígyózó sorok, családoknak együtt haladóknak közös itiner. Térkép nincs, csak leírás. Láttam már rosszabb itinert is, sebaj induljunk el.

Szerencsére ezen a napon terepfutó versenyt is rendezett a kiíró, ezért az útvonal teljesen biztosítva volt, így nem lehetett eltévedni. Sétálós kényelmes tempóban tettem meg a túrát. Mindjárt rögtön megtetszett a túra eleje, mert elindultunk hegynek felfele.

A reggeli csodálatos kilátás elvarázsol. A Felsőörsi nyolcas túrán már jártam egy részén az útvonalnak, de a kilátók és a szép idő mindig jó hangulatot ad. Az első kilátás az Óvári kilátó volt, Öreg-hegy csúcsán. A kilátó azért is kitűnik, mert vöröses színével már messziről észrevehető.

SAM_5993-PANO
Panoráma az Óvári-kilátóból

 

Sok hiba volt az itinerben, ha nincs a szalagozás lehetett volna kóborolni. A Csere-hegyi kilátót mellőztük, és mikor elolvastam az itinert, ránéztem a szalagozásra a Csere-hegyről lefele már nem akartam visszamenni. Pedig az egyik legszebb kilátóról van szó. Az itiner tanulsága szerint elmegyünk mellette – egyébként pedig már a szalagozás jóval előbb levezetett.

Alsóörsre érve tea és szendvics fogad, sok az aszfalt a túra útvonalán, és a nyitott terep is, Balatoni Kék kör nem lehet egyszerű teljesíteni nyáron ,hőségriadóban.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Csopak – Millenium park

 

Átnyargalok Lovasra, házak között, szép kilátásban gyönyörködük. A Paloznak kálváriáját érdemes megcsodálni, épp elmegyünk mellette.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Plul-malom Csopak

Szerencsére a túra hegyekben sem fukarkodik, nem kerüli el őket. A Csákány-hegyre is felmegyünk. Endrődi Sándor kilátója már nem látható, viszont a kilátó helyén új alapzat van és egész friss gépek nyomai taposták az utat. Lehetséges, hogy egy későbbi időpontban ismét csodálhatjuk onnan a Balatont egy új kilátóból?

Csopak csonka tornyán túlmegyek, a Nimród sörözőben pihenek egyet. Visszatérve teszek egy kis kitérőt a Plul-malomhoz, szépen felújított hely, és csodálatos víz csobog le a malom oldala mellett. Visszatérve a kékre ismét hegymenetbe kezdek. A már említett Felsőörsi túra másik irányból mászta meg a Péter-hegyet, ami igen nagy tiszteletet parancsolóan magasodott. Erről az oldalról kellemesen fel lehetett kapaszkodni. Lefelé viszont nagyon kellett vigyázni a meredek oldal önkéntelenül is a Nagy-Gete sziklás peremét juttatta eszembe. Ez is van olyan nehéz.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Betonpad és panoráma az út során

A Koloska-völgybe ereszkevén újabb itiner-szalagozás közti eltérést tapasztaltam. A kék a Tamás-hegyen keresztül (a csúcskövet érintve) halad, mi azonban egy másik úton mentünk, ami ritkásabban, de szintén festve volt kék sávval. Nem értem ezeket a dupla jelzéseket, természetvédelmi okokra lehet gyanakodni, mindenesetre én meglátogatom a Tamás-hegy csúcskövét.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Jókai-Kilátó

Innen már csak egy huppanás a Jókai-kilátó, ahova, ha felküzdöd magad a lehetetlenül elhelyezett lépcsőkön, csodás látvány tárul eléd. Leereszkedsz az Aranyember-útján és alig mentél, már ott is a cél.

Egy kitűző és egy rétes a jutalom.

Tudom, hogy az oklevelet mindenkinek elküldi a szervező online, ha igényli, de azért szerintem belefért volna a nevezési díjba egy kinyomtatott, aláírt példány. A szalagozás miatt az útvonal változtatás nem volt probléma, elhiszem, hogy előfordulhat, hogy az útvonal leírás és a valóság el fog térni, de akkor erre tessék felhívni a figyelmet a rajtban, ne aggódjon már a túrázó, hogy akkor most a leírást kövesse, vagy a szalagozást. (mert miért ne térhetne el a futók útvonala a túrázóéktól)

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑