2015.03.07 – Művészetek völgye (Nagy kör)


Túra adatai: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=5908
Szervezők honlapja: http://www.cats.node6.macroweb.hu/
Képes beszámoló itt tekinthető meg.


???????????????????????A Művészetek völgye a legtöbb ember számára a július végén megrendezett fesztiválról híres. (Idén 25. alkalommal rendezik meg) Azonban a Bakony csücske vagy éppen a Balafon-felvidék legszéle túrázók számára is tart érdekességeket.

Monostorapái kicsiny iskolájából indultam el saját idő terhére kilenc óra után. Gyönyörű színes itiner, apró magyarázó szöveglap érdekes történetekkel. E mellett szalagozás is segítette a tájékozódást.

Elhaladunk Nepomuki Szent János templom és a falumúzeum előtt. Kissé hideg az idő, de a nap ránk mosolyog, igazi tavaszias idő. Nem is kell jobb egy jó kis kirándulásra.

SAM_5971-PANO

Monostorapáti – Falumúzeum panorámaképe

 

A Bondorót kerüljük meg felülről, elhaladunk a kulcsos ház mellet. Az ösvény meglepően száraz, széles és jól járható, néhol meglátszik, hogy nehéz gépek is járják a terepet, itt-ott fel van túrva a terep.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Csendélet

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Mosóház – Nincs kényelmi faktor és nem látom az A++ gazdasági besorolást sem.

Lankás kellemes útvonalon érek be Taliándörögdre. A község széle igazi vidéki hangulatú tehén legelészik lustán, pózol nekem, kakas kukorékol és kapirgál. A terület tulajdonosa már kint van a földjén és érdeklődő túrázókkal beszélget. Ezen a településen találkozok először mosóházzal. Itt nem a Hajdú, vagy Gorenje mosógépeket kell elképzelni, hanem ez még a mosónők korából származó létesítmény, a feltörő tiszta forrásvizet használták akkoriban arra, hogy a szennyest tisztára mossák.

 

A község felső végében Taljándörögöt magam mögött hagyva egy templomromra leszek figyelmes. A Szent András templomrom egy zöld mező közepén magányosan áll, és dacol az időjárással. A templom mai megmaradt romait a XIV. század környékén építették. A romos falak előtti fatábla tanulsága szerint kelták, germánok és magyarok is használták a törökök által lerombolt épületet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Szent András Templomrom

Ezen az úton érünk be egy olyan útszakaszba ahol még valahogy megrekedt elég vastag rétegben a hó. Mindenki csodálkozik is, hogy hogy kerülhetett ide. A Távolban feltűnik egy érdekes műemlékké nyilvánított épület, a használaton kívüli űrtávközlési állomás. Érdekes látványt nyújt ez a különleges épület, minden irányból meg is nézzük, igaz csak tisztes távolságból.

Néhol beton, néhol földúton kanyarunk Öcs felé. Szegény községet mindig átkeresztelik, nem is készítek községet elhagyó táblát. Sokat nem is időzök a településen, épp csak a szélét érem, máris indulok Pula irányába.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Alginit bánya széle

Itt ugyan volt egy kis itiner-szalagozási különbség, de mindenképpen pozitív, hogy nem a főútvonalon kellett sokat haladni, hanem elfordulunk egy régen használt földútra, és aki kicsit körbenéz, megszemlélheti az alginit bányát is. Ennek a kőzetféleségnek magas a szerves-anyag tartalma, számomra a legérdekesebb információ, amit találtam róla, hogy gyógyhatású üdítőitalok alapanyaga, illetve készíthetnek belőle reumakenőcsöt.

Pulán se sokat maradok, indulok tovább. A patakkal övezet csodálatos útvonalon haladva rájövök, hogy erre már jártam. A Régi templomok nyomában  tavalyi távja is meglátogatta a Kinizsi-forrást és a Tálodi kolostorromot. A Pálos kolostor romjai közelében és végig a völgyben hóvirágmező lepi el az út szélét. Óvatosan kell lépkedni, mert egy-egy kósza szál az útra is kitévedt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kinizsi-forrás

Az útvonal legsarasabb részéhez érkeztünk Vigántpetendre Som-hegyen keresztül vezet az utunk, viszont itt a legcuppogósabbak a talajviszonyok. Láttam már rosszabbat is. Nem utolsó tényező, hogy hangulatomon az is javított, hogy kedvesemet is utolérem a túrán, így már közösen „örülhettünk” ennek a ragadós szakasznak.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Király-kő

A községben aztán teával és zsíros kenyérrel frissítünk, majd elindulunk, hogy utunk során Kapolcsra érjünk. Ezt azonban a túra számomra legszebb helye előzte meg, Király-kő. Meredeken megyünk fel a kövek szélén csodálatos látvány Kapolcs és a völgy. A bazaltoszlopok, melyek földvár helyét sejtetik, gyönyörűen magasodnak, mint egy korona teteje úgy állnak egymás mellet. Leereszkedünk a sziklás hegyoldalon Kapolcsig.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Almádi monostor-rom

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Szputnyik

A Művészetek völgye központi faluja csendes és békés, néhány rövidtávot teljesítő tűrázó várakozik, hogy a busz hazáig repítse, mi pedig kitartóan sétálunk tovább. Egy szépen festett ház előtt elhagyjuk a falut és egy utolsó emelkedővel elmegyünk a Bondoró aljáig. Kellemes tavaszi sétával átvesszük a díjazást, és még igazából mehetnékünk van.

Túrabeszámolóm itt véget is érne, ha nem sétáltunk volna még egy hat kilométert kedvesemmel. A célba jövet vettem észre a sárga rom jelzést, kíváncsiságom odáig vitt, hogy megnéztem térképen hová vezet. Felmászunk a Boncos-tetőre, hosszan menetelünk az oldalában, mikor feltárás nyomokat,egy nagyon vékony kis romoszlopot veszünk észre bal kéz felöl. Egy 2005-ben állított emlékoszlopon 1117-es dátum szerepel (egy másik forrásból 1121-es felszentelést lehet olvasni). Almádi bencés monostorból nem sok maradt, viszont ugyanúgy hóvirágokkal borított mező veszi körül. Mindenképpen ajánlom ezt a kis kitérőt, annak, aki ellátogat erre a túrára, vagy a környékre.

A túra szervezésével teljes mértékben elégedettek lehetünk, nagyszerűen szalagozott útvonalon, egy csodálatos időben sikerült megismernem a környéket, mindenkinek csak ajánlani tudom.

További adatok találhatóak: http://abalaton.hu/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s