Cserhát 50 – A sárelmélet


A Túra időpontja: 2013.11.17
Túra adatai: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=4914
Képek megtekintése
 Hollókő méltán híres Palóc falu. Olyannyira, hogy a világörökség részeként üzemel. Az eddigi túráim főleg a Pilisben, A Budai-hegységben, ritkábban a Börzsönyben volt. A Palóc Expedíció és a Galgamente túra szépsége és nehézsége örökre megszerettette velem a Cserhátot. Nem volt kérdés hát, hogy egy olyan túra, ahol a Cserhát és a Hollókő falva adott, rossz túra nem lehet.

Logisztikailag bár nem a legideálisabb a rajt-cél nem ugyanott van, szerencsére Nagylóc 5km-re van Hollókőtől. Sikeres telekocsi találás után így kényelmesen megoldottuk az oda-vissza utat.

A túra napján meglepően szép idő volt. Bár a hideg lerázta a fákról a faleveleket, s a reggel eléggé ködbe burkolózva indult el. A csendes falvakban menetelve lassan tisztult az idő és egyre inkább láthatóvá váltak a házak, az épített emlékek, templomok, székely kapuk, palóc emlékhelyek. A napsugár keresztül tört ezen, szétoszlatta lassan ezt.

A hangulat remek volt, már a rajtban is, de amikor az első pontra értem már a nap sütötte a házak oldalát és a mi arcunkat. A pont, ahol a falumúzeumot megtekinthettük még elcsábított egy kupica erős pálinkára is.

Haladva az úton, minden túrázó megismerkedhetett a Cserhát akadályaival, amik nem a hatalmas emelkedők, hanem a sár. A Cserháti sár állítólag legendás, ezen a túrán kezdtem sejteni, hogy miért is. Néhol majdnem bokáig süllyedve próbáltál haladni a kijelölt úton. Semmi meglepő nem volt abban, hogy sár van, hiszen ősz lévén a nagy esőzések következtében ez szinte kötelező elem, viszont az meglepett, hogy ennyire ragacsos és nyúlós volt, mint egy rosszul sikerült tejbegríz, ami épp akkor szilárdul meg, amikor beleteszed a kanalat.

Itt aztán gyorsan fel is lett állítva a sár-elmélet. Az elmélet szerint a Sárnak több szintje van és több minősítése is. A sár szintjeinek jellemzésében elveszve, hol a ragadós, hol a csúszós, a cuppogós, cipő-marasztalós, besüppedős jelzők jutnak az eszembe. Ez a sár pedig kritika nélkül mondhatom mindegyik ismérvből a legkiválóbbat nyújtotta. (Már, ha kiváló élménynek minősül a cipőmarasztalás) Visszatérve az elméletre így adódott, hogy ha az abszolút sárról kell beszélni, akkor a Cserháti sarat kell annak a pontnak említeni, amely után számít sár a sárnak, addig igazából a sár mértéke közelít a nullához, vagyis a szárazsághoz.

Mivel sem nagy matematikai zseni nem vagyok, sem elméleti fizikus és még geológus sem, mindenkit megkímélek a tudományos levezetéstől (saját magamat is) Viszont érdemesnek tartom grafikonon ábrázolni, hogy hol is helyezem el a sarat.

Mielőtt túlságosan belemerülnék a sárba, jelzem, hogy ez semmit nem vesz el a túrából, sőt a túra nehézségéhez külön élményt ad. A jó idő és a társaság, a szép táj lehengerelt, minden percét élveztem. Sajnos a nappalok már nem voltak olyan hosszúak, hogy beérjek világosban. (Vagy egyszerűen lassú voltam) A hollókő várát már sötétben láttam csak a palóc faluban sem igen tudtam körülnézni, hiszen sötét volt. Ezt persze ellensúlyozta az a finom palócleves amit a célban kaptunk, nem beszélve a társaságról, a beszélgetésről és a szép jelvényről, amit az egyik legszebbnek gondolok mind a mai napig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s