Bakony Szurdok-völgyei – Rövid túra sok élménnyel


A Túra időpontja: 2013.11.10
Túra adatai: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=4910
Képek megtekintése
 
Vannak olyan túrák, amit valamiért sosem felejt el az ember. Nem kell, hogy a túra extravagáns legyen, vagy bőséges ellátást kapjon. Sokszor elég maga az út a társaság, az útvonal.

Mikor kinéztem a Bakony szurdokvölgyeit, azt gondoltam: Ki kell próbálni a Bakonyban való barangolást, tudtommal nagyon szép a környék. Ezt persze könnyű kivitelezni, csak le kell utazni. Itt kezdődött a kaland…

Kocsit végül is tudok szerezni, de jogosítványom még nincsen, így én nagyon nem vezethetek le, valószínűleg nem is jutnék túl sokáig. Tibi barátomat fűztem meg, hogy elvezet és túrázzunk együtt.

Mivel nem körtúráról beszélek ezért fontos lett volna a tervezés. Azért nem terveztük túl a dolgot. Kalandosan érkeztünk a cél helyszínére, épphogy le tudtuk parkolni az autót, és rohantuk, hogy elérjük azt a buszt, ami majd a rajt helyére szállít minket.

A nevezés innentől kezdve már könnyen ment, és lassan elindultunk a cél helyszínére. Először aggódtam azért a kocsi miatt, mert nem a legjobb helyen parkoltuk le és mégsem az enyém volt. Mindenesetre le volt zárva nem parkolni tilos táblánál álltunk meg, ami azért megnyugtatott…

Elindultunk hát a Cuha patak völgyén keresztül egészen a célig. Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen rövid túra is lehet ennyire kihívásokkal teli, e mellett pedig csodálatosan szép.

A Cuha patak hol jobbról, hol balról keresztezi a túra útvonalát, a hivatalos turistautat. Ez még nem is lenne különleges, de nincsenek hidak, csak gázlók, a Cuha pedig nem úgy tűnt, mint ami ki fog száradni holnap. Boldogan pezsgett benne a víz, szép kristálytiszta volt.

11 patakátkelés volt legalább, ezek közül egy volt olyan, amit híd biztosított. Az összes többi gázlókon keresztül történt. Amennyiben a Cuha úgy gondolja akkor az átkelés kisebb akadály nélkül is megoldható, ezen a napon nem gondolta úgy a patak így a vízszint elég magas volt ahhoz, hogy a gázlókat kétféleképpen lehessen csak leküzdeni.

Az egyik módja a patakon való átgázolás fittyet hányva arra, hogy a cipőd beázhat. A másik módszer csúszós köveken, kisebb sziklákon egyensúlyozva megpróbálsz átkelni. Ez van amikor sikerül, van amikor nem. Az én tapasztalatom az, hogy leginkább nem sikerül. Legalábbis nem úszod meg száraz cipővel, ha pedig a cipőd nem vízálló, akkor a zoknid azon belül meg a lábad is vizes lesz. Szerencsénk volt az időjárással, mert bár nagy meleg nem volt, azért nem fagyott a lábra a cipő.

Jó kedvben és az akadályokat végül is leküzdve mentünk végig ezen a túrán. Az Cuha patak völgye örök emlék maradt, és bár Via Ferrátára már nem maradt időnk, így is tele élménnyel érhettem haza. Az autó is a helyén volt, mi is kellemes napot tölthettünk a Bakonyban.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s