NaHáT 90 – A Börzsöny megfog


A Túra időpontja: 2013.10.12.
Túra adatai: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=4877
Képek megtekintése                                                        

Az eddigi túrák függvényében legyőzhetetlennek éreztem magam. Egy méltán nehéz és hosszú távú túrát választottam magamnak, és nagyon bizakodó voltam. A Börzsönyben megrendezet NaHáT túrákból én a leghosszabbat akartam teljesíteni.

Eddig még nem túráztam ilyen távon a Börzsönyben, és mivel ez az egyik kedvenc hegységem, nagy lelkesedéssel indultam el vonattal a rajtba. A nevezésen a legnagyobb sor a 90-es távon indult, hozzám hasonlóan sokan választották ezt a kihívást. A rajt egy tiszta, de hűvös hajnalon indult, mindenki jó kedvű volt.

Az elején elindultam, már ismerős túrázókhoz csapódtam, viszont valami nem volt rendben. Egy rosszulléttel, gyomor problémákkal küszködtem. Próbáltam pihenni, helyrehozni a dolgot, de nem sikerült. Jöttek-mentek az ismerős és ismeretlen túrázók. Daniék felszedték darabjaimat a földről és Popeye még egy kólára is meghívott, a társaságukban nagyon jól éreztem magam, újra erőre kaptam. Észre se vettem, de haladtam. Majd újabb rosszullét következett, lassan
eltűntek előlem megmentőim. Saját kényelmes tempómban felértem valamelyik a hegy tetején próbáltam megenni egy Balaton szeletet. Jött Gyuri és lelkesedésétől ismét erőre kaptam.
Nem részletezem ezt a kálváriát, de az elején a rosszulléttel – hol a cukor hiány, a szénhidrát pótlás volt a gond-, később, meg az idővel küszködtem. Az éjszaka közepén alig találtam meg a Bányapuszta vadászházát, kavarogtam, talán ott a legtöbbet.

Ezen a ponton jöttem helyre a meleg és a forró finom levesből már tudtam enni. A túra teljesítése viszont lehetetlennek tűnt. 5-ös átlag esetén még beérhetek, mindez szép elmélet volt, de az eddigi teljesítményem alapján ez illuzórikusnak tűnt.

A teljesítést nehezítette, hogy eleredt az eső. Csúszós hegyoldalak, nehezen járható utak mellett azért láttam foltos szalamandrát is fürdőzni. Én nem örültem ennyire meg ennek a zápornak, még több energiát vett ki belőlem.

Talán itt az egyik pontnál, ahol volt közlekedés ki kellett volna szállni, viszont én végig akartam gyalogolni. Mikor reggel a Törökmezői halastónál még láttam a szervezőket szóltam nekik, hogy a célba már nem megyek be, de elsétálok Nagymarosig. Itt leállítottam az útvonal mérését és nem az itiner szerint, hanem a legrövidebb úton gyalogoltam

célomig. Csalódott voltam, és később többiek is kérdezték mi történt velem. Rossz napom volt nem sikerült, és ezt el kellett fogadnom. Azt viszont nem bántam meg, hogy végig küzdöttem, mindenki aki megállt, vagy csak lelkesítésével próbált lelket önteni belém nagyon hálás vagyok, még órákkal később is tartották bennem a lelket azok a szavak.A Börzsöny nem viccel, és ezt mindenki tudja. Az első hosszú távú túrámon ki is fogott rajtam rendesen.

Amiért felejthetetlen maradt mégis, az a Börzsöny csodálatos szépsége. Rosszul lét ide vagy oda, de rengeteg fotót készítettem. A legszebb színekben pompázott az erdő, mivel sok szép kilátás is nyílt az út során, rengeteget csodálkoztam azon, milyen gyönyörű helyeket rejtenek hegyeink.

Természetesen megfogadtam azt is magamnak, hogy ezt a túrát legközelebb teljesíteni fogom. A Börzsönytől visszavágót követelek!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s