Az Itiner – 1. rész


Az Itiner kifejezésünk angol nyelvből használatos itinerary szóból ered, melynek jelentése útiterv, útvonal, túraprogram, útikönyv, útleírás. A magyar szavak teljesen jól leírják innentől kezdve az itiner jelentését. Az itiner nem más, mint egy túravezetőtől, egy szervezett túrán a szervezőktől kapott útvonal leírása.

Az alábbiakban megpróbálom összeszedni, hogy véleményem szerint milyennek is kell lennie egy itinernek. A bejegyzés második felében pedig egy-két itinert fogok bemutatni és véleményezni.

Mit is tartalmazzon az itiner?

Ha nagyon szűken és minimálisan vesszük az útvonalleírásnak olyannak kell lennie, hogy azon minden ember különösebb probléma nélkül el tudjon igazodni és az alapján tájékozódni.

Természetesen ez nem zárja ki azt, hogy a túrázónak egy bizonyos fokú térképolvasási ismerete, tájékozódási ismerete legyen, hiszen az itinert tapasztalt túrázók, túravezetők, szervezetek írják, így esetenként a számukra egyértelmű jelentések másoknak mást takarhatnak.

Térjünk azonban vissza az itiner tartalmához. Mi is kell ahhoz, hogy az ember különösebb probléma nélkül tudjon tájékozódni egy megjelölt útvonalon?

Mindenképpen szükség van a jelzett turistaút mivoltának megjelölésére (pl. Sárga sáv, Piros kereszt, Zöld kör stb. Ennek jelölésére nincsen egységes rövidítés, két lehetőség van vagy kiírják, mint ahogy én tettem, vagy egyszerűen beszúrják a sáv, kereszt, kör stb. szimbólumokat. pl.: S+ (sárga kereszt), S0 (sárga kör) stb.) Ez az alapvető tájékozódási pont, hiszen e jelölések megtalálhatóak a térképen, és a természetben a fákra, kerítésekre, néhol műemlékekre festve.

Az itiner másik fontos eleme egy tömör lényegi útvonal leírás (mint maga az itiner szó is takar), mely a túrázó menetirányának megfelelően leírja, hogy hol érdemes figyelni, mely kereszteződést kell figyelmen kívül hagyni és melyiken kell turistautat váltani. Ez az útvonalleírás részletessége az útvonal nehézségéhez illetve céljához mérten érdemes leírni. Ez a szöveges leírás igazán változatos lehet, a lényege az érthetőség.

Az útvonal szöveges leírását kiegészítheti, esetenként helyettesítheti egy térképvázlat, útvonal-rajz. Vannak olyan esetek, mikor a szöveges leírás mellett fontos eleme lehet ez az itinernek, nem biztos, hogy kötelező, mivel a térképek fekete-fehérben nyomtatása, kis méretben igazán nem fog segíteni a túrázónak a tájékozódásban, ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor egy ilyen térképvázlat jól követhető.

Amennyiben hosszabb túrára vállalkoztunk érdemesnek tartom az itinerben megjelölni a nagyobb csomópontokat megtett táv/szint adattáblázat alapján. Ez a táblázat kiegészítve a turistautak jelzésével önmagában is elegendő lehet a tájékozódásra, hiszen tartalmazza azt, hogy hol vagyunk, mennyi kilométert tettünk meg és milyen jelzést kell követni, egyben tájékoztat, arról milyen nehézségű szakasz következik.

Az itiner egyik eleme még az ún. Szintmetszet-térkép. Amely a túra során megtett szintet vázolja fel a fontosabb csúcsokat, távokat megjelölve. A tájékozódásra bár ez nem feltétlenül alkalmas, mindenesetre arra jó, hogy elszörnyedjünk, milyen magas hegyre fogunk felmászni egy völgyből éppen. Természetesen felkészülhet a túrázó arra, hogy mi várhat még rá.

Mivel az útikönyvünk nem csak azért van, hogy tájékozódjunk, hanem több esetben szolgál az útvonal megtételét igazoló dokumentumként is, ezért tartalmazz az igazoláshoz szükséges pecséthelyeket, kérdések/kódok megválaszolására alkalmatos helyet.

Amennyiben szervezett túráról van szó, legyen ez kirándulás, tájékozódási túra vagy teljesítménytúra, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy van az itinerünkben egy elérhetőség. Eltévedés esetén nagyon hasznos lehet, s bár a mobiltelefon-hálózatok 100%-os lefedettségét 2 másodperc alatt meghazudtoljuk, mégis az eltéved utazónak életmentő segítség lehet. Ha egyedül indulunk, valahova legyen nálunk térkép, telefon, egy olyan ember, akit biztos el tudunk érni, vagy végső esetben lehet használni a segélyhívást is.

A fenti összefoglalóból olvashatjátok mi mindent érdemes tartalmaznia egy itinernek, szerintetek kihagytam valamit, nektek mi az a minimális megjelenítés, amely alapján biztonságosan tudtok tájékozódni?

Ne feledje el senki, hogy a túrázás mennyiségi növelésével a tájékozódási igény is csökken, így aki hosszabb ideje túrázik, ismeri a hegyeket, az útvonalakat, már kevésbé néz rá egy itinerre kevésbé fontos neki annak tartalma. Ez ugyancsak igaz akkor, ha társaságban van az ember, sokkal könnyebben találja meg az utat (vagy téved el)

Advertisements

2 thoughts on “Az Itiner – 1. rész

  1. Mondjuk okt50tomi szerint a nevezetesebb helyekről szóló rövid ismertető is elengedhetetlen része az itinernek! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s