A Khan akadémia és a minőségi oktatás


Salman Amin Khan  a Bengáli-amerikai pedagógus, vállalkozó, a Khan akadémia alapítója, amely, egy ingyenes online oktatási platform és a non-profit szervezet. Ahhoz, hogy ezt a szervezetet részletesen bemutassam, úgy vélem érdemes az alapítóról egy-két információt is megosztani.
New Orleansban született és nőtt fel, az anyja indiai származású  és az apja bangladesi. Khan részt vett az állami iskola Grace Király Gimnázium Metairie, Louisiana, ahol, ahogy emlékszik vissza: “egy pár osztálytársam volt friss a börtönből, és mások tartó felső egyetemek”.
Khan végzettségét tekintve a Massachusetts Institute of Technology-ban végzett, mesterképzéses diplomáját számítástechnikai tudományokban szerezte és egy M.B.A végzettsége is van. Számfejtő analitikusként dolgozott egészen a Khan akadémia megalapításáig.

Az előzmények

Khan maga meséli el az egyetem alapításának történetét több helyen is, én jómagam először egy TED-es videóban hallottam. A történet lényege nagyon egyszerű. Egy távoli rokonának szeretett volna online segítséget adni a matematika tanulásához, az egyszerű Skype használata helyett ő felvette az anyagot és a Youtube-ra rakta fel, így azt bármikor újra tudta nézni. Természetesen a rokon gyermeke remekül haladt, de nem csak ez a volt benne az újszerű, hanem rengeteg szülő jelzett vissza a videóra, hogy az ő gyereke sokkal jobban megérti a matematikát, így, hogy levezetik neki, többször megnézheti, megállíthatja és visszatekerheti. Khan meglátta ebben a lehetőséget és létrehozta a Khan akadémiát.

Hogy mi is a Khan akadémia?
Ingyenes videók tárháza matematika, a tudomány, a biológia, a gazdaság, és egyre szélesebb területen. A világon bárki által bármikor elérhető. A fogalmakban szereplő videókat, ingyenes feladatokkal lehet begyakorolni. Teljesen ingyenesen tudod a saját tanulási haladásod nyomon követni, amennyiben tanár vagy osztályt hozhatsz létre és látod, ki hol tart, menynit gyakorol, kinek hol van elmaradása, miben jobb vagy rosszabb.

Ezért tehát elmondhatjuk, hogy a Khan akadémia egy ingyenes online tanulási felület, amelyet bárki bárhol használhat, oktatási célra.

A projekt sikerességét az jelzi, hogy az elmúlt 4 évben az akadémia honlapja és videótára hatalmas méretűre duzzadt, e mellett pedig megőrizte ingyenességét. Khan elmondása szerint sosem fognak pénzt kérni, persze lehet őket támogatni.

Hogy lesz ebből minőségi oktatás?

Mivel az oktatók folyamatosan képben lehetnek diákjaik eredményeiről és haladási sebességükről, teljesen át tud alakulni az oktatás rendszere. A diákok nem az órán tanulják meg a tanártól a problémát, hanem a videókból. Az órán leginkább a feladatok gyakorlása a fennmarad kérdések tisztázása zajlik. A tanár direktbe ahhoz a diákhoz tud menni, akinél látja azt, hogy hol is akad el, célzottan tud segítséget nyújtani és fel tudja őket zárkóztatni. A Khan akadémia rendszerében nincsen büntetés, egyedi haladási rend van, amit folyamatosan újraellenőriz számunkra az oldal, ezért még attól sem kell tartani, hogy elfelejtjük a már megtanultakat.

Természetesen ez a beszámoló nem születhet meg a nélkül, hogy ki ne próbáltam volna az oldalt és egy andragógus szemén keresztül megpróbáltam mint gyerek, mitn felnőtt és mint tanuló is látni az egészet. Fontos megjegyezni, hogy kb. 3 hónapja történt egy hihetetlen fejlesztés az oldalon és az óta még jobban követhető a rendszer, világosabbak az elérhető célok, és az első bejelentkezésünknél már képes arra az oldal, hogy felméri, hol vannak pl. a matematikában hiányosságaink. Elöljáróban annyit elmondok, hogy ha nem éppen a mesterképzésben vennék részt akkor a Khan akadémia oldaláról szívesen tanulnék, 10 hónapja vagyok a Khan akadémia tagja, és az első hónapban annyira “függővé” váltam tőle, hogy elmaradtam a beadandókkal, azóta normalizálódott a helyzet, de az oldal egyértelműen tanulás-függést okozhat!

A honlap bemutatása

1. Regisztráció:

Az első lépések a legkritikusabbak, a regisztráció a facebook vagy google belépést is támogatja csak össze kell kapcsolni, de semmit nem oszt meg az akadémia, amit én nem akarok, így az első belépéssel minden beállítható a saját igényünknek. Khan Academy - Khan Academy

A belépés után rögtön felméri a program, néhány egyszerű feladattal, hogy miben is kéne fejlődni, persze megadhatjuk, hogy melyik tudomány érdekel minket. Mivel én a matematikát kezdtem el, ezért azt mérte fel a program. A videókat külön elérhetőek, bármikor megtekinthetőek, a menüből kiválasztva.

3rd grade (U.S.) - Khan Academy - Khan Academy(3. osztályos tananyag USA-ban)

Ahhoz, hogy erősebbek legyünk egy-egy képességben úgy támogatja és ösztönzi az akadémia, hogy a különböző szinteket a sok gyakorlással érjük el, a régen gyakorolt szorzási mesterségemet le kéne most porolni, mert ahhoz, hogy “Mastered” legyek még kell egy-két feladat elvégzése. Közli velem a honlap.

Dashboard - The World of Math - Khan Academy (1)

Persze ahhoz, hogy fejlesszük magunkat a feladatokat meg kell oldani, így néz ki egy feladatsor egyik eleme. Ha nem tudjuk a megoldást, megnézhetjük újra a videót, vagy kérhetünk segítséget, persze nem ugyanannyi pontot kapunk akkor.

Dashboard - The World of Math - Khan Academy (2)

A főoldalon bármikor megtekinthetem, azt, hogy hol is állok miben értem el sikereket, és mi is lehet az én következő kihívásom. Ezt a program a tananyag-ráépülésre alapozva ajánlja nekünk.

Dashboard - The World of Math - Khan Academy

Sikeresen elért eredményeidet különböző szinten díjazza a rendszer, a meteorkövek a legkisebb érdemek, a legnagyobbak pedig a galaxisok, de például fekete lyukat is el lehet érni. Jelenleg a 13 Hold-jelvényemet látjátok.

Badges - Khan Academy

A tanulóról rengeteg információs forrásanyag szerezhető be, íme az én statisztikáimból egy-egy:

Activity - Khan Academy Focus - Khan Academy

Összegezve én remek lehetőséget látok az oldal használatára, ehhez persze a tanár-diák kapcsolat gyökeres megváltoztatása szükséges, a nyelvi korlátok könnyen leküzdhetőek, persze a szöveges feladatokban akadhatnak nehézségek, de már várom azt a magyar gárdát aki csatlakozik a programba és elérhetővé teszi mondjuk magyarul, vagy feliratozva.

Források:
A képek a http://www.khanacademy.org-ról valók a saját profilom képei és valós adatokat közöl.

http://www.ted.com/talks/salman_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education.html
https://www.khanacademy.org/coach-res/KA-in-the-classroom/classroom-vision/a/research-foundations
http://chronicle.com/blognetwork/castingoutnines/2013/02/11/does-khan-academy-help-learners-a-proposal/
http://www.washingtonpost.com/blogs/answer-sheet/post/how-well-does-khan-academy-teach/2012/07/27/gJQA9bWEAX_blog.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Khan_Akad%C3%A9mia
https://www.khanacademy.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s