Az egészség megőrzése virtuális környezet segítségével


A napjainkban egyre inkább népszerűvé váló virtuális platformok használatát széles körben használhatjuk. Egy andragógus szemén keresztül nézve a programot mindig az jut eszembe, hogy milyen felhasználása lehet a programnak a felnőttek képzésében, a közösség építésében.

A Second Life virtuális környezetet egy hónapja használom igazán aktívan, de regisztrált tagja vagyok fél éve. Az első lépések egy ilyen virtuális környezetbe való túlélésnek, az, ha megtanuljuk kezelni és használni. Mai napig fejlesztem a navigáló és tájékozódó képességemet a programban. Egy programozott vizualizált környezetben, megjelenik az avatárom, mászkál, én irányítom, én beszélek helyette. Használom a területeken megtalált eszközöket, úgy érzem, valamiféle virtuális játékban lennék. Játszok, miközben tanulok, tanulva játszok.

Fontos eleme a programnak a játék is, de ahogy ismerkedem a hellyel, és a területekkel, egyedül, mint a legtöbb tevékenység – önmagában a sokszor nem derül ki, hogy milyen érdekességet rejt. Keresem az interakciókat a többi felhasználót. Ennek lehetőségei az első pillanatban igen szűkösnek tűnnek. Nem voltam hajlandó több időt arra szánni, hogy megkeressem a számomra érdekes közösségeket, megmaradtam a szigorú óra keretei között tartott foglalkozásokon.

Abban a pillanatban, amint már úgy tekintettem dologra, mint egy valós lehetőség, felhasználható eszköz az oktatásban, és a felnőttek képzésében, el kezdtem látogatni különböző helyeket. Az első ismerkedések nehezen indultak, mint amikor a való életben sem szólítunk le csak úgy vadidegeneket ez ebben a trében is megvolt bennem. Miért volt mégis érdemes feltenni esetenként butának vélt kérdésemet? A kíváncsiskodás, az érdeklődés és megismerés vezetett.

Nem telt el sok idő ismerősöket szereztem, olyanokat, kiknek valódi identitását nem tudom. Azt sem tudom vajon tényleg azok, akiknek bemutatják magukat.. De miért is ne saját maguk lennének? Számukra már sokkal több a Second Life, mint nekem ebben a pillanatban. Nekik egy közösségi élmény. Számukra egy olyan hasznos időtöltés a virtuális környezetben eltöltött idő, ami feltölti őket energiával, ismerettel, diskurzussal, interakcióval.

Nem telt el sok idő és azon kaptam magam, hogy keresem a szakirodalmakat, olvasok a cikkeket, és rátalálok olyan forrásokra és alkalmazási területekre, amikre eddig még nem is gondoltam. Mai napig nem sikerült mindent elolvasni, áttanulmányozni.

Az egyik ilyen böngészésem során bukkantam rá arra a szimpóziumra, ami még inkább belevitt a Second Life állampolgári létbe.

A Virtual Ability egy remekül felépített auditóriumában szimpóziumot tartottak egészségmegőrzés témában. Itt merült fel bennem a kérdés, hogyan őrizheti meg egészségünk, fittségünket?

Mielőtt azonban összegzem, hogy miről is volt szó a közel egy napos előadássorozaton, érdemes beszélnem a Virtual Abilty közösségről. A Second Life alkalmazásai és területei akkor használható a legaktívabban, köré egy közösséget építenek, vagy van egy összetartó közössége, aki ápolja, építi és formálja. Ez a közösség különösen megérintett, közvetlenségével, kedvességével. Maga a közösség, mint számomra később kiderült egy igen nemes célt tűzött ki maga elé. Elsődlegesen olyan emberek közössége akik valamilyen fogyatékkal élnek. A csoport tagjai között találhatunk siketet, mozgásában korlátozott embereket is. Nem ritka az idősebb generáció megjelenése sem a csoportban. Mindamellett, hogy különös figyelmet fordítanak arra, hogy egy adott eszköz és program megteremthesse az ideális környezetet esetleges speciális igényeket, szívesen fogadják a lelkes segítőket és újoncokat is a virtuális világban.

Az egészséges életmód központit témája volt az a szimpózium, amit említettem. A részletes programot az alábbi honlapon eredeti (angol) nyelven el lehet olvasni: http://blog.virtualability.org/2013/04/virtual-ability-mental-health-symposium_21.html

Igyekeztem részt venni az összes előadáson, annak ellenére, hogy ezek késő este voltak, különösen igénybe vette a koncentrációs képességeimet.

Az első előadást Jayme Nelson tartotta, kiemelte azt, hogy mennyibe is kerül az egészségügy, és kiemelte, hogy a mentális egészség megőrzésére milyen kevés pénzt fordítanak. Tanulságos volt számomra látni, hogy milyen sok rétű és költséges az egészséges élet megőrzése.

Jayme Nelson és háttérben a prezentációja

Jayme Nelson és háttérben a prezentációja

A következő előadást Brenda Bryan tartotta, aki öt éve sikeresen alkalmazza a virtuális környezetet drog- és alkoholproblémákkal küzdő gyerekek és felnőttek kezelésére. Ezen kívül a mentális egészségügy megőrzésével is foglalkozik. Érdekes volt hallgatni, hogy nem feltétlenül találkoznak a pácienssel. Ehhez kapcsolódott a következő előadás, ahol a Poszt-traumás stresszben szenvedők (PTSD) kezeléséről beszélt nekünk Deborah Houston-Schrenzel. Amíg Brenda a fiatalabb generácókon segít, Deborah a veteránoknak segít a stressz kezeléésében. Mindkét esetben speciálisan kialakított a kíváncsi szemlélőtől elzárt virtuális “kórtermekben” működik a terápiás kezelés. Ezek a kezelések környezete speciálisan kialakított. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek sokkal nyitottabbak a problémájukkal kapcsolatban. A foglalkozás szöveg és hanganyagát felveszik, rögzítik, kivizsgálják. Sokat segít ez azok számára is akik nehezen tudnak megnyílni egy orvos előtt. Mindkét terápiás kezelés kizárólag virtuálisan – kiegészítve skype lehetőséggel – érhető el, ami annyit jelent, hogy valójában sosem találkozik orvos és paciens, mégis eredményes kezelés történik.

Deborah Houston-Schrenzel beszél a PTSD-ről és arról, hogyan kezelik azt a Second Life-ban

Deborah Houston-Schrenzel beszél a PTSD-ről és arról, hogyan kezelik azt a Second Life-ban

A mentális egészséget sok dolog segíti elő, a virtuális környezetben ezeket az előadásokat hallgatva már megmozgatjuk agyunkat, elgondolkodunk a hallottakon. A sok új információ és igen komoly előadást versek felolvasása követte. A kiválasztott, mély tartalmú verseket három teljesen különböző ember olvasta fel, teljesen különböző háttérrel. – Az egyik egy magyar származású dél-afrikai, a másik egy művész-filozófus a harmadik felolvasó egy tudományos kutató volt.

(balról jobbra) Szavanna SL lakó, aki Dél-Afrikában él. Eliza Madrigal kutató és  Zen Arado művész adják elő a verseket.

(balról jobbra)
Szavanna SL lakó, aki Dél-Afrikában él.
Eliza Madrigal kutató és
Zen Arado művész adják elő a verseket.

Ez a sokszínűség és a világok közötti átjárhatóság az egész konferenciára jellemző volt. A virtuális környezet olyan közel hozta egymáshoz az embereket, mintha együtt dolgoztak volna.

A pihentető előadássorozat után egy virtuális agyi egészséget megőrző vásári eseményre invitáltak minket másnapra. Olyan eszközöket vonultat fel a vásár, amely segít az agy egészségét megőrizni. A “Whole Brain Health Fair”-t következő cikkemben fogom részletesebben bemutatni és élményeimről beszámolni.

Az utolsó előadás amit meghallgattam Kara Bennett, Ph. D. tartotta. 2007 óta társalapítója egy non-profit szervezetnek (Elder Voice) kollégájával Dr. Susan Patrice Weiner-rel. Jelenleg is vizsgálják az egészségügyi nevelés, a virtuális környezetben.

Dr. Kara Bennett beszél az idősek memóriája kapacitásának megtartásának új trendjeiről.

Dr. Kara Bennett beszél az idősek memóriája kapacitásának megtartásának új trendjeiről.

Tanulságos volt számomra ez a nap, rengeteg értékes embert ismertem meg, mint tudományos oldalról, mint pedig emberileg. Ez a szimpózium és a mögötte rejlő lehetőségek vezettek arra, hogy foglalkozzam a virtuális környezetekkel komolyabban is, hiszen ha segíthet az egészséges életmód megtartásában, akkor sok egyéb problémával küzdő embernek is a segítségére lehet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s